Na prípravu predsedníctva SR v EÚ by sa mal zriadiť post splnomocnenca

01.08.2012 Bratislava

Bratislava 1. augusta (TASR) - Do konca tohto roka by mali byť vytvorené základné prvky administratívno-organizačnej štruktúry pre slovenské predsedníctvo v Európskej únii. Toho sa SR ujme v druhej polovici roka 2016. Uvádza sa to v základných východiskách a aktuálnych prioritách prípravy predsedníctva SR v Rade Európskej únie v roku 2016 (SK PRES 2016), ktoré dnes schválila vláda.

Medzirezortná koordinačná rada a časť medzirezortných pracovných skupín by mali začať fungovať v druhej polovici tohto roka. Ministerstvo zahraničných vecí chce v rámci svojej organizačnej štruktúry v najbližšom období zriadiť osobitný odbor pre koordináciu prípravy predsedníctva. Ten sa začiatkom roka 2014 pretransformuje a rozšíri na Sekretariát SK PRES 2016.

MZV odporúča zvážiť na základe skúseností iných krajín aj vytvorenie postu splnomocnenca.

Táto náročná úloha, ktorá vyplýva z členstva v EÚ, si vyžiada zvýšené finančné náklady. Celkový rozpočet sa v súčasnosti nedá odhadnúť, mal by sa pohybovať rádovo v desiatkach miliónoch eur.

Výšky rozpočtov jednotlivých členských štátov sa líšia. Napríklad Cyprus, ktorý aktuálne stojí v čele únie, schválil na tieto účely 61,7 milióna eur. To je, ako uvádza MZV, relatívne nízky rozpočet. Litva predpokladá sumu okolo 80 miliónov eur. Rozpočet poľského predsedníctva dosiahol približne 100 miliónov eur, Českej republiky zhruba 90 miliónov eur. Francúzov to stálo 170 miliónov eur. Dánsko, ktoré nedávno skončilo túto funkciu, odhadlo náklady do 100 miliónov eur.

Predsedníctvo vykonávajú skupiny troch členských štátov počas 18 mesiacov. Tie sú vytvorené na základe rotácie jednotlivých krajín s prihliadnutím na ich rozmanitosť a geografickú rovnováhu v rámci únie. Poradie stanovila Rada EÚ v decembri 2004. Trio realizuje spoločný politický program. Každý člen skupiny predsedá v stanovenom období pol roka. Ostatní mu vtedy pomáhajú pri vykonávaní všetkých právomocí na základe spoločného programu.

Slovensko sa postaví do čela EÚ spolu s Holandskom a Maltou. Ich spoločný politický program by mal byť rámcovo sfinalizovaný v polovici roka 2015. K prvým kontaktom v rámci tria prichádza zvyčajne dva roky pred začiatkom prvého predsedníctva. V tomto prípade teda v roku 2014. Konkrétna agenda bude vychádzať z politických priorít nového Európskeho parlamentu a Európskej komisie, ktoré budú sformované v druhej polovici roku 2014.
 

Vyberte región